*Неподвижни звезди*

:sorcerer: Когато някоя от по-ярките неподвижни звезди попада в съвпад  с дадена планета от  радикса, с Мц или с Асц, това може да „промени картинката“ и  то при точен съвпад значително. Не случайно още от дълбока древност са отделяли 24-тия градус на зодиакалния знак Везни, от така наречения „Изгорен път“, т.к. там се намира мощната звезда Спика в непосредствена близост до Арктур. Спика е алфа от съзвездието Дева и Арктур е алфа от съзвездието Воловар.  Зодиакалните съзвездията не се припокриват със знаците, мога да пиша много за това, но дали е нужно.  Формално се дължи на прецесията, за нея съм обяснила по-подробно в началото на една статия за Епохата на водолея, също поместена в блога. В астрологията е заложена много символика и най-забележителното при нея е именно, че тази условност и символика работят доста точно. Което не бива да ни учудва, мисля, че това, което вече написах към началната страничка „За същността на Астрологията“ обяснява защо е така. Чрез прецесията всъщност се увеличават възможностите и се включва едно допълнително, грандиозно по време, влияние.

Да обърна внимание на някои общи положения при интерпретиране влиянието на неподвижните звезди:
Разглеждат се само съвпади в орбис до половин градус. Основно по-ярките звезди-първа или втора величина,има обаче и по-слаби с установено на практика влияние. Колкото по-близо е звездата до еклиптиката,толкова по-осезаемо влияе. Но и тук има изключения. Поради прецесията „неподвижните звезди се движат „. Изминават около 50 секунди, по-малко от минута, на година. Но това е съществено, при орбис на съвпадите половин градус. Основно се разглеждат съвпадите,но в някой случаи се изявява и попадането на такава звезда в мидпойнта между две планети. Някои автори отдават много голямо значение на съвпадите звезда-мидпойнт, средата на дъгата по еклиптиката между двете планети. Особено ако мидпойнта има съвпад или опозиция и с друга планета. Така че, когато има натрупване на много фактори, активира се звездната енергия не само при съвпад, но и ако е в  мидпойнт.

Мидпойнт идва от middle point. Когато звездата попада на средната точка се интерпретира  като едновременен съвпад с двете планети. Когато звезда попада на мидпойнта на две планети, сякаш ги активира, фокусира тяхното комбинирано излъчване. Влиянието на самата звезда също се включва към това общо въздействие. Мидпойнтът действа малко като катализатор, ако съвпадне с небесно тяло или точка в орбис не повече от половин до един градус. В синастриите средните точки са много съществени.

Важна роля играят мидпойнтите и съвпадите им с неподвижните звезди в медицинската астрология.

Да се върна на Арктур и Спика, по дължина разликата им е много малка, но по ширина е значителна. Спика е от по-голяма величина и може би доминира, но тук зависи къде точно е съвпада – градус и най-вече минути. Най-общо влиянието им се слива. За Спика съм писала малко по-надолу.

Арктур :sorcerer:

На гръцки означава пазител на мечката. Енергията му задава войнственост и предприемчивост, може да се разглежда като комбинация на Марс и Юпитер, малко по-марсова, според мен. При хармонични аспекти може да даде дълготраен успех. През 1990 година е била точно на 24 градуса и 6 минути от Везни.

Регул :sorcerer:

Наричан е „малкия крал в сърцето на лъва“. Счита се,че влиянието му е Юпитер+Марс и проектира кралски качества-благородство,искреност,храброст.Намира се на 29 градуса и 41 минути в Лъв. Градусите са за 1990 година.От първа звездна величина е и е много близко да еклиптиката,което я прави още по-важна.
Според старинни писания Регул на Медиум Цели дава астролози за кралете,знатни,с високо обществено положение хора.

Забелязала съм, например,че хора, при които Мц или Слънце съвпада с Регул наистина са  добри астролози.

Ригел :sorcerer:

Съответства на лявото коляно на Орион, има природата на Марс и Юпитер.Традиционно влиянието му е малко противоречиво и изисква по-щателно изследване на цялата карта.Най-важни са съвпадите му с Марс и Юпитер,срещат се в картите на държавници,военни,политически лидери,адвокати,свещеници.
Специално Ригел/Марс: граф Цепелин,който първоначално претърпява неуспех,но не се отказва от идеята да пуска дирижабъл.Писатели,чиито творби са с много борбен дух. На 16гр.и 41′(1990г.) в Близнаци

 

Сириус  :sorcerer:

Най-ярката звезда на северното небе е на 13гр.57мин. в Рак през 1990,съчетава Юпитер и Марс.При благоприятни съединения дава слава и богаство. При Мария Кюри е в съвпад с Уран и в мидпойнт Марс/Юпитер.Съвпад със Слънце- президенти,поети, писатели.Айнщайн и Елена Блаватска имат съвпади на Сириус и Асц.
Канопус -Юпитер/Сатурн.

Вега  :sorcerer:

Една от най-ярките звезди, на арабски значи „(на)падащ орел“,алфа от съзвездието Лира.Основно влияние на Венера,с нюанси на Нептун и Меркурий.В съвпад с Юпитер-богатство и слава. Дава художествен,музикален,актъорски талант.В съвпад с Асц. в картите на Наполеон III,Поанкаре,цар Борис,астролози и писатели.Нострадамус-съвпад с Меркурий, Нютон-със Слънце. На 15°11´(1990г.) в Козирог

=====================================================

ВЪПРОС

Не знам дали забеляза, Атлантида, но и Спика е на върха на асцендента ми. Разбрах, че и Спика и Вега са щастливи звезди. Може ли Вега да повлияе положително на кариерата/ Сатурн/ , въпреки че не е в 10 дом ?

Отговор на Атлантида :
Понеже не си даде часа на раждане, нямах си идея къде ти е Асц.,още по-малко че е в съвпад със Спика. Имаш много точен съвпад на Сатурн с Вега,за която писах.
Казах за Сатурн, защото се движи много бавно и съм сигурна, че съвпадът му с Вега се запазва + – 12 часа.
Ако имаш и Спика на Асц.,значи си родена под щастлива звезда, нямай грижа за кариерата.
Спика :sorcerer:алфа от Дева е на 23 градуса 42 минути от Везни (1990г.).През 1950 г. е на 23гр. и 08 минути,т.е. за 10 години изминава около 8,5 минути.Щастлива комбинация на Марс/Венера.Дава почести и слава,благоприятства учени,писатели,хора на изкуството.Когато попадне на Асц.,Мц или в съвпад с Юпитер или Венера обещава покровителство,издигане и богатство дори и за хора със скромни заложби. Хермах Хесе получава нобелова награда за литература (също роден под знака на Рак).При него Спика е на Мц.,в квадрат с Венера.Йоханес Брамс-съвпад на Спика с Юпитер.

=====================================================

ВЪПРОС

Имам съвпад Унукалай с Нептун Много малко информация за нея имам-доколкото знам има действие Сатурн/Марс.Как действат Унукалай и Денебола?

Отговор на Атлантида:

Денебола :sorcerer: , бета от Лъв, втора величима,има уранов характер. В зависимост от положението си в индивидуалната карта може и да даде издигане може и не.На Асц.,особено в съвпад с Меркурий дава скандални личности.Основателя на световноизвестната верига хотели-Конрад Хилтън има Денебола съвпад с Мц.,каре Меркурий,който е и на мидпойнт Марс/Плутон.
За съжаление си абсолютно права за Унук,има природата на Марс+Сатурн.Съвпад с Нептун ,обаче,ако нямаш и други „екстри“ има отношение към цяло поколение и по-малко към отделни индивиди.
Много подчертано действие при Вера Брюхне.При нея Унук е в съвпад с Асц.,освен това е на мидпойнти Нептун/Плутон,Сатурн/Плутон и Слънце/Венера. Осъдена за съучастие в убийството на любовника си.

====================================================

====================================================

Ето и малко чисто астрономически данни за звездите.Мисля си,че има връзка между физическите им характеристики и астрологическото проявление:
„Енергията, отделяна от звездите, е огромна, и затова ги виждаме от разстояния от порядъка на стотици и хиляди светлинни години. Отделянето на енергия намалява масата на звездата. А енергията е свързана с масата с простото съотношение Е=m.c2, където c е скоростта на светлината. Слънцето отделя милиони тонове енергия всяка секунда и за почти 5 милиарда години от своето съществуване то е изразходило половината от своето ядрено гориво. Скоростта на протичане на ядрените реакции в звездата е пропорционална на масата на звездата. Следователно, колкото е по-масивна една звезда, толкова по-бързо изгаря тя. Гигантските бели и сини звезди живеят няколко стотин хиляди или милиони години, а малките червени звезди могат да светят без особено усърдие няколко десетки милиарда години.
Класификация на звездите:
Клас О -Имат повърхностна температура в диапазона от 28000 до 50000 К и синьо-бял цвят. Техният спектър съдържа линии на неутрален и йонизиран хелий. Пример за такава звезда е Минтака.
Клас B – Тези звезди имат повърхностна температура в границите 11000-25000 К и синьо-бял цвят. Характерно за техния спектър са линиите на поглъщане на неутралния хелий. Пример за такива звезди са Спика и Ригел.
Клас A – Имат повърхностна температура в границите от 7500-11000 К и бял цвят. В техните спектри преобладават линиите на водорода, а също така има линии на тежки елементи – желязо, особено в по-хладните звезди. Примери за такива звезди са Сириус и Вега.
Клас F – Имат повърхностна температура от порядъка 6000-7400 К. Техният спектър се характеризира с линии на поглъщането на йонизиран калций, които са по-изразени от линиите на водорода. Има и линии на поглъщането на желязо и други тежки елементи. Такива звезди са Процион и Полярната звезда.
Клас G – Звезди от типа на Слънцето, с подобна маса и радиус и температура на повърхността 4900-6000К. Техният цвят е жълт. В техния спектър има линии на поглъщане на неутрални и йонизирани метали. Друг пример за такава звезда, освен Слънцето, е Капела.
Клас К – Звезди с оранжев цвят и температура 3500-4900 К. Примери за такива звезди са Алдебаран и Арктур.
Клас М – Звездите от този клас имат повърхностна температура 2400-3480 К и червен цвят. Примери за такива звезди са Проксима от Кентавър и свръхгиганта Антарес.“
цялата статия

2 коментара

2 thoughts on “*Неподвижни звезди*

  1. Здравейте ,родена съм на 9 октомври 1993 г в 21:30-21:50 .Имам Юпитер на 23 градус във Везни ,това означава ли наличието на точен съвпад със Спика?

    • Здравей Деница, твоят Юпитер е на 23 градуса 11 минути и 4 секунди във Везни. На по-малко от 31 минути е от Спика, която тогава е била на 23 градуса и 42 минути така че смятам, че да, в един момент от живота ти твоята „щастлива звезда“ вероятно ще се активира и ще даде едно или няколко ярки и много хубави събития. Тя ти обещава издигане, богатство и успех, дори и при по-скромни способности. Просто ще ги разгърнеш и реализираш не на 100, а на 1000 %. 🙂 Не съм сигурна, кога точно ще се случи това. Във всички случаи малко след като навършиш 30 години очаквам да се случат хубави неща, защото тогава по прогресии се съединяват Юпитер и Венера, ще очаквам да ми пишеш ако това се изпълни. Всичко добро!

Вашият коментар